niedziela, 1 sierpnia 2010

Coq au vin czyli kurczak w winie

Jedno z najlepszych dań z kurczaka jakie gotowałam i jadłam! Bardzo oryginalne i pyszne!

½ kg (1 1/4lb) piersi kurczaka, bez kości i skóry, pocięta w kawałki (5cm), posolone i popieprzone
3 łyż mąki (do posypania kurczaka)
4 plastry bekonu (czyli polskiego boczku), posiekane
2 Łyżki oliwy z oliwek
200 g małych pieczarek
1 Łyżka pasty pomidorowej
250 ml (1cup) wytrawnego białego wina
250 ml (1cup) bulionu z kurczaka
3 gałązki świeżego tymianku
250g małych perłowych cebulek
250g czerwonych winogron

Mięso popruszyć mąka i upiec na złoty kolor – przełożyć na talerz. Do garnka włożyć małe grzybki (w całości lub tylko łebki) i pastę pomidorową – gotować przez 3 min, dodać wino, bulion i gotować przez 10 min aż zredukuje się o połowe, dodać kurczaka i tymianek, dusić następne 5 min (lepiej dłużej!!!). .W międzyczasie usmażyć na patelni boczek, przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na samym końcu dodać odsączony boczek, obrane cebulki (najlepiej włożyć je na chwilkę do wrzącej wody wtedy lepiej się je obiera!) i winogrona i dusić kolejne 5 min

0 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

W Kuchni Asiulka   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP