środa, 17 czerwca 2009

Cytrynowe kebaby z kurczaka w stylu marokańskim

Danie dla lubiących pikantne, orientalne potrawy i dla cierpliwych kucharzy gdyż zrobienie marynaty zawsze przysparza problemów, ale efekt końcowy wynagradza wszelkie trudności w przygotowywaniach. Jeśli znudziły wam się polskie szaszłyki i macie ochote na coś nowego – polecam!
(Na sześć porcji)

Marynata
2 cytryny
6 obranych ząbków czosnku
2 cienkie (2 mm) plasterki obranego korzenia imbiru
1 łyż suszonego majeranku
1 łyż zmielonej kolendry
1 łyż zmielonego kminku
1/2 łyż zmielonej kurkumy
1/8 łyż zmielonego cynamonu
szczypta włókienek szafranu
1 łyż brązowego cukru
2 ½ łyż soli
2 łyż swieżo zmielonego czarnego pieprzu
3 Łyż oleju z oliwek

Cytryny ponacinac wzdłuż, włożyć razem z czosnkiem do plastikowego zamkniętego pojemnika i podgrzewać w mikrofali przez 4 min – aż cytryny zmiękną i puszczą sok. Ostudzić, po czym wyskrobać całe wnętrze cytryn pozostawiając tylko żółta część skórki. Skórki wraz z czosnkiem, sokiem z cytryn i pozostałymi składnikami marynaty włożyć do blendera i zetrzeć na pastę. Odłożyć 2 Łyżki (do sosu jogurtowego)

Kebaby
1 kg (21/2 lb) chudego mięsa z kurczaka (z piersi lub udek) bez skóry lub kości, pociętego na 5 cm kawałki
1 słodka cebula (np. Vidalia), pocięta na 2 .5 cm kawałki
1 świeża czerwona papryka, pocięta na 2 .5 cm kwadraty
1 świeża żółta papryka, pocięta na 2 .5 cm kwadraty
2 Łyż posiekanej świeżej pietruszki na przybranie

Pocięte na kawałki mięso włożyć do woreczka z zamknięciem wraz z marynata. Zamknięty worek masować by pokryć mięso marynatą, trzymać w lodówce przez 1-2 godzin.


Po wyjęciu mięsa z worka włożyć do niego pocięte warzywa – cebulę i paprykę i pomasować by pokryć je resztkami marynaty. Nadziać mięso na przemian z cebulą i papryką na szpikulce i grillować odkryte na węglowym grillu, zakryte na grillu gazowym ok. 10-15 min (przekładać co 2-3 min)

Sos jogurtowo-cytrynowy
1 świeży ogórek; bez nasion, pocięty na ½ cm kostki
100g (1/2 cup) posiekanego świeżego cilantro (kolendra, meksykanska pietruszka)
500 ml (2 cups) jogurtu naturalnego
Sól do smaku

Składniki sosu zmieszać nie dłużej niż godzinę przed podaniem.
Kebaby podawać z sosem na boku i piciem pod ręką bo jest to dosyć pikantne danie.

0 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

W Kuchni Asiulka   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP