Kurczak Tandoori
Grillowany, marynowany kurczak w stylu indyjskim, pikantność dania zależy od ilości garnirunku czyli posiekanych ostrych papryczek.
Marynata
5 cm kawałek swieżego, obranego imbiru
4 duże ząbki czosnku
¼ łyż kurkumy
1 łyż chili
1 ½ łyż soli
½ łyż zmielonego kminku
200 ml (3/4 cup) naturalnego jogurtu
1 Łyż soku z limonek
Wszystkie składniki zmielić w blenderze (imbir i czosnek sugeruję posiekać przed włożeniem)
Mięso
1 kg piersi z kurczaka (bez kości i skóry)
Kawałki mięsa rozłożyć w płaskim naczyniu – plastikowym lub szklanym, zalać marynatą, przykryć i marynowac przez przynajmniej 4 ale nie więcej niż 12 godz.
Po wyciągnięciu z marynaty mięso grillować – można na grillu węglowym (ok. 15 min smarując je co parę minut roztopionym masłem), lub podobnie jak ja w zaciszu swojej kuchenki na specjalnej patelni ;-)
Garnirunek czyli przyozdobienie
(dodatek, który w tym daniu jest niezbędny!)
Pół łagodnej cebuli, bardzo cienko pokrojonej w plasterki
Kilka łyżek posiekanego cilantro (kolendry tzw. meksykańskiej pietruszki)
1 lub 2 swieże papryczki chili posiekane w bardzo drobne słupki
1 limonka – ja używam soku z limonki
Składniki te zmieszać i położyć na zgrillowanym mięsie.
1 komentarzy:
jak on świetnie wygląda i kusi z tego talerzyka ;)
Prześlij komentarz