czwartek, 18 czerwca 2009

Pasta Primavera

Osobiście nie przepadam za daniami na bazie makaronu – rzadko je gotuję i zamawiam w restauracjach. Uważam że są tuczące, i niezbyt wykwintne. Zawsze czuję się po nich objedzona ponad miare a tego uczucia nie znoszę. Jednakże to danie bardzo przypadło mi do gustu. Jest lekkie, zdrowe, i nie bez kozery nazywa się pasta wiosenna. Bardzo polecam!

3 obrane marchewki
2 średnie cukinie lub 1 duża
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 cebula, pocięta w cienkie plasterki
3 Łyżki (1/4 cup) oliwy z oliwek
1 Łyżka ziół prowansalskich
2 łyż soli
2 łyz pieprzu
15 małych, wiśniowych pomidorków, przepołowionych
Ok. 200g (3/4 cup) startego sera parmezanu
½ kg (1 lb) makaronu w ksztalcie kokardek (motylkow )
Parę listków świeżej bazylii

Piekarnik nastawić na 450 st F. / 218 C
Warzywa pociąć w 5 cm (2 inch) paski. Rozłożyć na blaszce do pieczenia – ja zazwyczaj używam dwóch, zmieszać z przyprawami i oliwa. Piec w piekarniku ok. 20 min.
W międzyczasie ugotować makaron. W wielkiej misce wymieszać ugotowany makaron z upieczonymi warzywami, dodać przepołowione pomidorki, posolić i popieprzyć do smaku, posypać parmezanem. Można dodać trochę wody, w której gotowany był makaron lub trochę oliwy z oliwek.
Przed podaniem posypać posiekaną swieżą bazylią.

0 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

W Kuchni Asiulka   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP