Tilapia z sałatką z mango, czarnej fasoli i tomatillo
Egzotyczne danie rybne z meksykańskimi zielonymi pomidorkami - tomatillo (tzw. miechunką pomidorową).
4 filety tilapii (lub innej białej ryby)
1 puszka czarnej fasoli, odsączona i przepłukana
250g ( ½ lb) tomatillo umytych i posiekanych w kosteczkę – można je zastąpić czerwonymi pomidorami albo ogórkiem, ale smak potrawy na tym ucierpi z pewnością
1 średnie mango, posiekane w kostkę
100g (½ cup) posiekanej drobno czerwonej cebuli
4 Łyżki ( 1/3 cup) soku z limonki
4 Łyżki (1/3 cup) oliwy z oliwek
3 Łyżki (1/4 cup) posiekanego cilantro – meksykanskiej pietruszki
1 ½ łyż chili ( w proszku)
1 łyż zmielonego kminku
1 łyż suszonego oregano
Sól, pieprz
W misce wymieszać delikatnie fasolę, tomatillo, mango, czerwoną cebulę, sok z limonki, oliwę z oliwek, cilantro i szczyptę pieprzu. Pozostawić w pokojowej temperaturze podczas przygotowywania ryb.
Zmieszać ¼ łyżeczki pieprzu z resztą przypraw – chili, kminkiem, oregano i 1 łyżeczką soli. Natrzeć ryby z obu stron tą mieszanką przypraw. Usmażyć ryby na oliwie. Podawać z wczesniej przygotowaną sałatką.
0 komentarzy:
Prześlij komentarz