czwartek, 18 czerwca 2009

Wołowina na słodko-kwaśno

Jedno z lepszych dań z wołowiny jakie dane mi było jeść. Przygotowuje się je z mostka wołowego, wymaga kilku godzin gotowania i dosyć dużej ilości składników ale za to kruchość i jakość przyrządzonego mięska wynagradza wszelkie trudy kulinarne.

2.5 - 3 kg (5-6 lb) mostka wołowego
2 duże słodkie białe cebule pokrojone w 1 cm (1/2 inch) grubości plasterki (półkola)
4 łodygi selera naciowego, pokrojone w 1 cm grubości kawałki
250 ml (1 cup) sosu chili (tylko broń Boże nie seczuańskiego!!!)
100g (1/2 cup) brązowego cukru
90g (1/3 cup) musztardy Dijon czyli francuskiej
60 ml (1/4 cup) sosu sojowego
60 ml (1/4 cup) octu z czerwonego wina
3 Łyżki melasy
½ łyż słodkiej węgierskiej papryki
1 puszka (375 ml) piwa
4 ziemniaki, obrane i pokrojone w grube kawałki
4 marchewki, obrane i pokrojone w 2.5 cm (1 inch) kawałki
1 mała główka zielonej kapusty, poszatkowana w 2.5 cm plasterki – osobiście nie polecam, pomijam zazwyczaj ten składnik

W dużej brytwannie – ja uzywam dużego żeliwnego garnka, usmażyć mięso na brązowy kolor. Wylać wytopiony z miesa tluszcz.
Do garnka włożyć cebulę, selery, sos chili, brązowy cukier, musztardę, ocet, sos sojowy, melasę, paprykę i piwo. Wymieszać dobrze, podgotować chwilę, zmniejszyć ogień, zakryć i dusić przez 3 godziny.
Dodać ziemniaki, marchewkę i jeśli ktos lubi również kapustę – dusić przez następną godzinę aż warzywa będą miękkie. Z tą miękkością mogą być problemy ze względu na kwaśność płynów w garnku dlatego radzę ugotować warzywa osobno i dołożyć je do potrawy. Przed podaniem przełożyć mięso na deskę do krojenia i pokroić je w poprzek włókien. Podawać na dużym półmisku z warzywami wokół, polane obficie sosem.

0 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

W Kuchni Asiulka   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP