poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Sałatka z pieczonych ziemniaków z koprem włoskim i salsą verde

Kolejna sałatka na bazie pieczonych ziemniaków. Wymaga jednak znalezienia korzenia kopru włoskiego ( fenkułu włoskiego). Ja jadłam to cudo po raz pierwszy i muszę przyznać, że ma bardzo ciekawy smak – trochę anyżowy. Jeśli lubicie nowości to coś dla was.

Składniki:

Pieczone ziemniaki – ok. kg( 2 funty) czerwonych ziemniaków lub zwykłych ziemniaków pokrojonych w 2cm kostkę (3/4 in)
1 / 2 cup (szklanki) posiekanej zielonej pietruszki
1 / 4 cup ( 60 ml) oliwy z oliwek
3 łyżki drobno poszatkowanego szczypiorku
3 łyżki odsączonych, wypłukanych i posiekanych kaparów
3 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1 szalotka drobno posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
Sól i pieprz
1 średni korzeń kopru – pokrojony w bardzo cienkie plasterki, jeśli macie odpowiednio ostrą tarkę, która ściera warzywa w plasterki to radzę jej użyć

Ziemniaki posolone, popieprzone i skropione oliwą z oliwek (dość obficie). Piec na blaszce w temperaturze 230st C (450st F) przez pół godziny – często trzeba piec dłużej!

W miseczce wymieszać pietruszkę, oliwę, szczypiorek, kapary, sok pomarańczowy, ocet, skórkę pomarańczową , tymianek, szalotkę, czosnek by przyrządzić salsa verde.

Odciąć górę korzenia kopru włoskiego (liście) a sam korzeń przeciąć na pół i kroić w poprzek w jak najcieńsze plasterki – przestać kiedy dojdzie się do rdzenia. Dodać salsa verde i cienkie plasterki korzenia kopru do miski z upieczonymi ziemniakami.

Wymieszać dobrze, dodać soli i pieprzu do smaku i podawać natychmiast.

Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem

Jeśli lubicie jajka i wędzone ryby tak jak ja ten przepis stanie sie szybko waszym ulubionym. To wspaniała sałatka na party, lunch i na jakąkolwiek przekąskę. Pyszna i dość łatwa w przygotowaniu. Bardzo polecam!

Składniki:

6 jaj - ugotowanych
6 uncji (170 g) wędzonego łososia – pokrojonego w kostkę
3 łyżki oliwy
1 /2 małej czerwonej cebuli, poszatkowanej drobno
1 /3 cup (szklanki) kaparów, odsączonych i przepłukanych
2 łyżki poszatkowanego świeżego koperku
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
sól i pieprz
majonez

Ugotować jaja na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w małą kostkę.

Zmieszać w średniej misce razem z resztą składników, dodać oliwę, posolić i popieprzyć do smaku, można dodać łyżkę majonezu ( tylko żeby cała sałatka trzymała sie razem bardziej, nie przesadzać – składniki nie mają pływać w majonezie!).

Podawać ze stostowanymi chipsami zrobionymi z placków pita.

Sałatka z pieczonych ziemniaków z boczkiem i musztardowym vinegretem

Bardzo lubię pieczone ziemniaczki, tak więc smakują mi również sałatki na bazie pieczonych ziemniaków. Nie są może aż tak proste w przygotowaniu i nie można zostawić takiej potrawy na później, bo dobra jest tylko świeżo zrobiona, ale czasami warto sie wysilić. Ta potrawa bardzo dobrze pasuje do pieczonej ryby lub grillowanego mięsa.

Składniki:

Pieczone ziemniaki – ok. kg( 2 funty) czerwonych ziemniakow lub zwykłych ziemniakow pokrojonych w 2cm kostkę
(3/4 in) posolone, popieprzone i skropione oliwa z oliwek (dość obficie) piec na blaszce w temperaturze 230st C (450st F) przez pół godziny – często trzeba piec dłużej!

4 cienkie plasterki prosciutto czyli włoskiego boczku (pokrojone drobno) Ja używam amerykańskiego „bacon” pieczone na 6-8min w 200st C (400st F) lub smażone na patelni
4 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie szalotki posiekane
1 /2 filiżanki (125ml) bardzo drobno posiekanych korniszonów
3 łyżki gruboziarnistej musztardy Dijon
2 łyżki octu z białego wina
sól i pieprz
3 łyżki posiekanej pietruszki

Podsmażyć szalotkę przez 2-3min w jednej łyżce oliwy, dodać reszte oliwy, korniszony, musztardę i ocet, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.

Dodaj tę mieszaninę do upieczonych ziemniaków razem z pietruszką i chrupiącym prosciutto lub bekonem, dobrze wymieszać i natychmiast podawać.

Sałatka orzo z fasolą garbanzo

Orzo to rodzaj makaronu, o którego istnieniu dopiero niedawno się dowiedziałam. Wygląda jak troszkę większy i bielszy ryż ale smakuje jak drobny makaron. Nadaje się bardzo na sałatki, jeśli lubicie makaronowe sałatki to danie na pewno przypadnie wam do gustu.

Składniki:

4 szklanki (4 cups czyli 1 l) bulionu z kurczaka albo wody
1 1 /2 szklanki (360 ml) orzo
1 puszka fasoli garbanzo
1 1 /2 filiżanki mieszanych malutkich czerwonych i żółtych pomidorów (grape tomatoes), przepołowionych
3 /4 cup ( 180 ml) posiekanej czerwonej cebuli
1 /2 cup (szklanki) świeżej posiekanej bazylii
1 /4 cup (szklanki) świeżej posiekanej mięty
sól i pieprz
3 /4 cup (180 ml) czerwonego winegretu

Składniki winegretu:

1 /2 cup (125 ml) octu z czerwonego wina
1 /4 cup (60 ml) soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soli
3 /4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 cup (250 ml) oliwy z oliwek

Wszystkie składniki winegretu zmiksować w blenderze, oliwę dodawać na końcu przy miksowaniu powoli wlewając ją do pozostałej mikstury – użyć tylko tyle winegretu ile jest podane w przepisie.

Orzo ugotować w bulionie lub w wodzie – ponoć w bulionie jest lepsza.

Ugotowaną odcedzić, przełożyć do miski i odłożyć do ostudzenia. Po ostudzeniu zmieszać z resztą składników – fasolą, pomidorami, cebulą, bazylią, miętą i winegretem.

Doprawić solą i pieprzem jeśli trzeba i podawać w pokojowej temperaturze.

Sałata ze szpinaku, malin i koziego sera

Moja ulubiona sałata, prosta i łatwa w przygotowaniu ale co najważniejsze pyszna!
Pasuje bardzo do wiekszości dań rybnych które przyrządzam.
Nie jestem w stanie podać dokładnych ilości poszczególnych składników. Nigdy nie przygotowywałam tej sałaty według przepisu, wypatrzyłam tą potrawę na przyjęciu u znajomych.


Składniki:

świeże liście szpinaku
świeże maliny
garść prażonych, czosnkowych, plasterków migdałów ( kupuję je w sklepie „Roasted Garlic flavored sliced almonds”)
pokruszony kozi ser (nie przesadzić z ilością!)
malinowy vinegret (polanie zbyt duża ilością może sprawić ze sałata będzie bardzo kwaśna) również kupuje go gotowego „Raspberry Walnut Vinaigrette”



Wszystkie składniki włożyć do miski i polać vinegretem, bardzo delikatnie wymieszać, żeby nie rozbić malin i aby nie powstała serowa mokra masa zamiast pięknie wyglądającej sałaty.

Maliny można zastąpić plasterkami truskawek.

Ciasto francuskie z kozim serem

Ciasto francuskie inaczej, to znaczy nie na słodko ale z serem i przyprawami. Dobra zakąska na ciepło albo wspaniała przystawka do pysznej zupy.
Szybkie, dość łatwe danie, które zaskoczy domowników i gości.
Przepis na 6 porcji.


Ciasto:

4 ½ uncji (130 g) sera Gruyere
1 cup (250 ml) mąki
¾ cup ( 180 ml) mleka
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek masła (pokrojonych w kawałki)
4 jaja

Dodatki:

4 ½ uncji (130 g) koziego sera
1 łyżeczka posiekanego tymianku, rozmarynu, szałwii albo estragonu
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka oliwy

Ustawić piekarnik na 375 st F (190st C)
Przygotować okrągłą blaszkę – wysmarować oliwą.
Pokroić ser Gruyere w małą kostkę a kozi ser w 6-8 plasterków.
Przesiać mąkę przez sito. Do małego garnka wlać mleko i włożyć masło i sól, podgrzać aż masło sie rozpuści i doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z gazu i od razu wsypać mąkę mieszając intensywnie drewnianą łyżką aż mikstura zacznie się odklejać od ścian garnka i formować się w kulę. Wbijać po kolei jajka, każde jajko wmieszać dokładnie w miksturę przed dodaniem następnego(najlepiej użyć miksera).

Ciasto powinno być lśniące i odklejać sie łatwo od łyżki.
Wmieszać pokrojony ser Gruyere. Przełożyć na blaszkę, rozprowadzić równomiernie.
Posypać przyprawami i czosnkiem, nałożyć plasterki koziego sera, wysmarować krawędzie sera oliwą. Piec aż ciasto zbrązowieje ok 45-50 min. Ciasto wypiecze sie wysokie ale po wyjęciu stopniowo zacznie opadać.

Podawać ciepłe. Najlepiej z jakać pyszną zupą np. z minestrone albo zupą z soczewicy.

Nadziewane grzybki

Pyszna zakąska na ciepło, którą można dosyć szybko i łatwo przygotować. Jesli lubicie grzyby tak jak my i chcecie poczęstować swoich gości czymś dobrym użyjcie tego przepisu.

Składniki:
1 ½ funta (700 g) grzybów cremini lub pieczarek (35-40 sztuk)
3 łyżki masła i trochę do wysmarowania żaroodpornego naczynia
1 ½ uncji (45 g) pancetty (włoskiego boczku) lub zwykłego boczku drobno pokrojonego
5 małych szalotek, drobno posiekanych
2 łyżeczki posiekanej swieżej szałwi
szczypta suszonych czerwonych płatków paprykowych
2/3 cup (160 ml) świeżych okruszków chleba
¼ cup (60 ml) swieżo startego sera parmezan
2 – 3 łyżek naturalnej oliwy z oliwek do pokropienia

Nastawić piekarnik na 425st F (220st C). Obciąć nóżki grzybów i posiekać bardzo drobno wraz z pięcioma największymi kapeluszami.

Rozgrzać 2 łyżki masła na patelni i dodać boczek, smażyć 1 – 2 min., dodać szalotki, szałwię i czerwone płatki paprykowe, gotować aż szalotki zmiękną ok 4 min. Wmieszać posiekane nóżki grzybów i ½ łyżeczki soli.

Gotować mieszając często aż cała mieszanka będzie miękka ok. 3 min. Dodać ostatnią łyżkę masła i kiedy się rozpuści przełożyć wszystko do miski i wmieszać okruszki chleba i ser parmesan, posolić i popieprzyć do smaku.

Wysmarować masłem płytkie naczynie żaroodporne zdolne pomieścić wszystkie kapelusze grzybów. Rozłożyć grzyby i posolić ich wnetrza następnie nałożyć na każdy łyżeczkę lub więcej jesli trzeba przygotowanego wczesniej nadzienia.

Pokropić wszystkie grzyby oliwą i piec aż grzyby będą miękkie a okruszki chleba sie zrumienią ok 20 – 25 min.

Przełożyć na plater i serwować ciepłe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

W Kuchni Asiulka   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP