poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Ciasto francuskie z kozim serem

Ciasto francuskie inaczej, to znaczy nie na słodko ale z serem i przyprawami. Dobra zakąska na ciepło albo wspaniała przystawka do pysznej zupy.
Szybkie, dość łatwe danie, które zaskoczy domowników i gości.
Przepis na 6 porcji.


Ciasto:

4 ½ uncji (130 g) sera Gruyere
1 cup (250 ml) mąki
¾ cup ( 180 ml) mleka
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek masła (pokrojonych w kawałki)
4 jaja

Dodatki:

4 ½ uncji (130 g) koziego sera
1 łyżeczka posiekanego tymianku, rozmarynu, szałwii albo estragonu
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka oliwy

Ustawić piekarnik na 375 st F (190st C)
Przygotować okrągłą blaszkę – wysmarować oliwą.
Pokroić ser Gruyere w małą kostkę a kozi ser w 6-8 plasterków.
Przesiać mąkę przez sito. Do małego garnka wlać mleko i włożyć masło i sól, podgrzać aż masło sie rozpuści i doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z gazu i od razu wsypać mąkę mieszając intensywnie drewnianą łyżką aż mikstura zacznie się odklejać od ścian garnka i formować się w kulę. Wbijać po kolei jajka, każde jajko wmieszać dokładnie w miksturę przed dodaniem następnego(najlepiej użyć miksera).

Ciasto powinno być lśniące i odklejać sie łatwo od łyżki.
Wmieszać pokrojony ser Gruyere. Przełożyć na blaszkę, rozprowadzić równomiernie.
Posypać przyprawami i czosnkiem, nałożyć plasterki koziego sera, wysmarować krawędzie sera oliwą. Piec aż ciasto zbrązowieje ok 45-50 min. Ciasto wypiecze sie wysokie ale po wyjęciu stopniowo zacznie opadać.

Podawać ciepłe. Najlepiej z jakać pyszną zupą np. z minestrone albo zupą z soczewicy.

1 komentarzy:

Anonimowy

Muszę wypróbować. Ostatnio robiłam ciasto francuskie, ale na słodko. W wersji odwrotnej może być równie świetne w smaku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

W Kuchni Asiulka   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP