poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Nadziewane grzybki

Pyszna zakąska na ciepło, którą można dosyć szybko i łatwo przygotować. Jesli lubicie grzyby tak jak my i chcecie poczęstować swoich gości czymś dobrym użyjcie tego przepisu.

Składniki:
1 ½ funta (700 g) grzybów cremini lub pieczarek (35-40 sztuk)
3 łyżki masła i trochę do wysmarowania żaroodpornego naczynia
1 ½ uncji (45 g) pancetty (włoskiego boczku) lub zwykłego boczku drobno pokrojonego
5 małych szalotek, drobno posiekanych
2 łyżeczki posiekanej swieżej szałwi
szczypta suszonych czerwonych płatków paprykowych
2/3 cup (160 ml) świeżych okruszków chleba
¼ cup (60 ml) swieżo startego sera parmezan
2 – 3 łyżek naturalnej oliwy z oliwek do pokropienia

Nastawić piekarnik na 425st F (220st C). Obciąć nóżki grzybów i posiekać bardzo drobno wraz z pięcioma największymi kapeluszami.

Rozgrzać 2 łyżki masła na patelni i dodać boczek, smażyć 1 – 2 min., dodać szalotki, szałwię i czerwone płatki paprykowe, gotować aż szalotki zmiękną ok 4 min. Wmieszać posiekane nóżki grzybów i ½ łyżeczki soli.

Gotować mieszając często aż cała mieszanka będzie miękka ok. 3 min. Dodać ostatnią łyżkę masła i kiedy się rozpuści przełożyć wszystko do miski i wmieszać okruszki chleba i ser parmesan, posolić i popieprzyć do smaku.

Wysmarować masłem płytkie naczynie żaroodporne zdolne pomieścić wszystkie kapelusze grzybów. Rozłożyć grzyby i posolić ich wnetrza następnie nałożyć na każdy łyżeczkę lub więcej jesli trzeba przygotowanego wczesniej nadzienia.

Pokropić wszystkie grzyby oliwą i piec aż grzyby będą miękkie a okruszki chleba sie zrumienią ok 20 – 25 min.

Przełożyć na plater i serwować ciepłe.

0 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

W Kuchni Asiulka   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP