poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem

Jeśli lubicie jajka i wędzone ryby tak jak ja ten przepis stanie sie szybko waszym ulubionym. To wspaniała sałatka na party, lunch i na jakąkolwiek przekąskę. Pyszna i dość łatwa w przygotowaniu. Bardzo polecam!

Składniki:

6 jaj - ugotowanych
6 uncji (170 g) wędzonego łososia – pokrojonego w kostkę
3 łyżki oliwy
1 /2 małej czerwonej cebuli, poszatkowanej drobno
1 /3 cup (szklanki) kaparów, odsączonych i przepłukanych
2 łyżki poszatkowanego świeżego koperku
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
sól i pieprz
majonez

Ugotować jaja na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w małą kostkę.

Zmieszać w średniej misce razem z resztą składników, dodać oliwę, posolić i popieprzyć do smaku, można dodać łyżkę majonezu ( tylko żeby cała sałatka trzymała sie razem bardziej, nie przesadzać – składniki nie mają pływać w majonezie!).

Podawać ze stostowanymi chipsami zrobionymi z placków pita.

1 komentarzy:

Anonimowy

a bez kaparów też byłoby dobrze? Prawdę mówiąc nawet nie wiem gdzie się coś takiego kupuje. Nie wspominając, że nawet nigdy nie jadłam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

W Kuchni Asiulka   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP