Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem
Jeśli lubicie jajka i wędzone ryby tak jak ja ten przepis stanie sie szybko waszym ulubionym. To wspaniała sałatka na party, lunch i na jakąkolwiek przekąskę. Pyszna i dość łatwa w przygotowaniu. Bardzo polecam!
Składniki:
6 jaj - ugotowanych
6 uncji (170 g) wędzonego łososia – pokrojonego w kostkę
3 łyżki oliwy
1 /2 małej czerwonej cebuli, poszatkowanej drobno
1 /3 cup (szklanki) kaparów, odsączonych i przepłukanych
2 łyżki poszatkowanego świeżego koperku
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
sól i pieprz
majonez
Ugotować jaja na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w małą kostkę.
Zmieszać w średniej misce razem z resztą składników, dodać oliwę, posolić i popieprzyć do smaku, można dodać łyżkę majonezu ( tylko żeby cała sałatka trzymała sie razem bardziej, nie przesadzać – składniki nie mają pływać w majonezie!).
Podawać ze stostowanymi chipsami zrobionymi z placków pita.
1 komentarzy:
a bez kaparów też byłoby dobrze? Prawdę mówiąc nawet nie wiem gdzie się coś takiego kupuje. Nie wspominając, że nawet nigdy nie jadłam.
Prześlij komentarz