poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Sałatka z pieczonych ziemniaków z koprem włoskim i salsą verde

Kolejna sałatka na bazie pieczonych ziemniaków. Wymaga jednak znalezienia korzenia kopru włoskiego ( fenkułu włoskiego). Ja jadłam to cudo po raz pierwszy i muszę przyznać, że ma bardzo ciekawy smak – trochę anyżowy. Jeśli lubicie nowości to coś dla was.

Składniki:

Pieczone ziemniaki – ok. kg( 2 funty) czerwonych ziemniaków lub zwykłych ziemniaków pokrojonych w 2cm kostkę (3/4 in)
1 / 2 cup (szklanki) posiekanej zielonej pietruszki
1 / 4 cup ( 60 ml) oliwy z oliwek
3 łyżki drobno poszatkowanego szczypiorku
3 łyżki odsączonych, wypłukanych i posiekanych kaparów
3 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1 szalotka drobno posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
Sól i pieprz
1 średni korzeń kopru – pokrojony w bardzo cienkie plasterki, jeśli macie odpowiednio ostrą tarkę, która ściera warzywa w plasterki to radzę jej użyć

Ziemniaki posolone, popieprzone i skropione oliwą z oliwek (dość obficie). Piec na blaszce w temperaturze 230st C (450st F) przez pół godziny – często trzeba piec dłużej!

W miseczce wymieszać pietruszkę, oliwę, szczypiorek, kapary, sok pomarańczowy, ocet, skórkę pomarańczową , tymianek, szalotkę, czosnek by przyrządzić salsa verde.

Odciąć górę korzenia kopru włoskiego (liście) a sam korzeń przeciąć na pół i kroić w poprzek w jak najcieńsze plasterki – przestać kiedy dojdzie się do rdzenia. Dodać salsa verde i cienkie plasterki korzenia kopru do miski z upieczonymi ziemniakami.

Wymieszać dobrze, dodać soli i pieprzu do smaku i podawać natychmiast.

0 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

W Kuchni Asiulka   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP