Zupa z soczewicy i moreli
Przepis wynaleziony przez mojego męża. Rzadko kiedy przesyła mi e-mailem pomysł na danie, więc potraktowałam tę sugesię poważnie. Trochę mi zajęło znalezienie czerwonej soczewicy – nie wiedziałam jak duże znaczenie ma to dla całej potrawy (nadal nie wiem).
W każdym razie opłacało się poczekać, bo zupa wyszła pyszna, chociaż połaczenie soczewicy z morelami wydawało sie dziwne. Zapewniam was, że efekt końcowy jest daleki od dziwnego. To danie ma lekki marokański posmak. Bardzo polecam!
Składniki:
2 łyżki oliwy
1 cebula, posiekana w kosteczke
2 ząbki czosnku, posiekane drobno
1/3 cup suszonych moreli, pokrojonych w wiekszą kostkę
1 ½ cup czerwonej soczewicy
5 cups (1.25 l) bulionu z kurczaka
3 duże pomidory pokrojone w wiekszą kostkę lub jedna puszka pokrojonych pomidorów
½ łyżeczki kminku zmielonego
½ łyżeczki tymianku
2 łyżki soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku
Podsmażyć na oliwie cebulę, czosnek i morele. Następnie wlać bulion i wsypać soczewicę, zmniejszyć ogień i gotować 30 min. Dodać pomidory i przyprawy, sól i pieprz, wymieszać i na koniec dodać sok z cytryny.
3 komentarzy:
O wow! Strasznie zaciekawiło mnie to połączenie. Nie potrafię wyobrazić sobie tego smaku...;)
jak pysznie :)
ciekawy przepis, wyglada bardzo apetycznie, wiec pewnie jest smakowita, pozdrawiam:)
Prześlij komentarz