piątek, 25 lutego 2011

Sałatki z quinoa

Ostatnio odkryłam quinoa (ki:nwa:) a w języku polskim nazywa się to: komosa ryżowa. Wiem brzmi dziwnie, niemalże niejadalnie, ale jest bardzo smaczne i baaardzo zdrowe. Wygląda jak kasza, ale naprawdę jest ziarnem. Pochodzi z Ameryki Południowej - była podstawowym pokarmem Inkow i Azteków. Często nazywana jest ryżem peruwanskim, jest produktem wysoko białkowym, ma w sobie dużo błonnika, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B2 i jest bezglutenowa czyli bardzo lekkostrawna. Trzeba tylko pamiętać żeby przed ugotowaniem przemyć ją pod bieżącą wodą na sitku, gdyż pokryta jest substancją, ktora jeśli nie zmyta daje jej gorzkawy smak. A gotuje sie w małej ilości posolonej wody przez 15 min.
Znalazłam przepisy na fajne salatki, wiec jesli uda wam się znaleźć gdzieś to ziarno w Polsce, polecam. Nam bardzo zasmakowało.

Sałatka z quinoa i czarną fasolką


składniki:

1 1/2 szklanki quinoa
1/3 szklanki poszatkowanej czerwonej cebuli
1 puszka czarnej fasolki
1 szklanka kukurydzy z puszki
1 szklanka pokrojonych pomidorów (ja używam pomidorów z puszki)
50 gram pokrojonego w kosteczkę sera feta

dressing (sos):

2 łyżki oleju z orzechow włoskich
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki wody
1 ząbek czosnku ( przecisnięty przez praskę)
1 łyżka zmielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka soli

Quinoa przemyć nad bieżącą wodą, ugotować w osolonej wodzie (15 min) odcedzić, dodać resztę składników, zmieszać ze sobą składniki sosu, polać nim sałatkę i dobrze wymieszać.
Mozna jesc sama, lub jako dodatek do ryby lub miesa.



Sałatka z quinoa z morelami

składniki:

1 szklanka quinoa
2 łyżki suszonych moreli pokrojonych w kostkę
3 łyżki suszonych żurawin
2 średnie avocado
2 średnie szczypiory
2 - 3 łyżek stostowanych poszatkowanych migdałów

dressing (sos):

sok z  1 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki zmielonej kolendry
1/4 łyżeczki zmielonego kminku
1/4 łyżeczki słodkiej papryki

Quinoa umyć pod bieżącą wodą na sitku, ugotować w osolonej wodzie (15 min), odcedzić, dodać pokrojone suszone morele, żurawiny, poszatkowany szczypiorek, stostowane na patelni migdały, polać sosem, wymieszać i na samym końcu dodać pokrojone w kostkę avocado i delikatnie wmieszać w sałatkę. Podobnie jak poprzednią sałatkę, rownież tą można jeść sama, jak i jako dodatek do potraw mięsnych lub rybnych.

2 komentarzy:

Hania-Kasia

Ja też jakiś czas odkryłam ten składnik - w sumie już dość dawno temu, ale jak na razie nie bardzo się do niego przekonałam. Może to wynika z braku wprawy we właściwym ugotowaniu komosy. Może kiedyś zmienię zdanie na jej temat - na pewno warto, bo jest zdrowa.

Bez sosiku

Kocham dowiadywać się o nowych produktach, potrawach. A kiedy dowiaduję się, ze są zdrowe, czuje się w 100% usprawiedliwiona, jedząc je! :) i własnie komosę ryżową widziałam jakiś czas temu w Bomi i zastanawiałam się, czy kupić. Muszę spróbować.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

W Kuchni Asiulka   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP