wtorek, 29 października 2013

Groszkowa zupa miętowa z cytrynowa śmietanką


Wbrew skomplikowanej nazwie ta zupka jest latwa, przyjemna, lekka i bardzo smaczna. 
Zdjecia robilam ja! więc nie sa może zachwycające, ale zapewniam was, że jeśli lubicie podać na pierwsze danie jakąs pyszna zupkę, której przygotowanie nie sprawi wam wiekszego problemu to trafiliście na odpowiednią stronkę.












































Składniki:

2 łyżki masła
1/2 cup czyli szklanki poszatkowanych szalotek
1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
4 cups (szklanki) mrożonego groszku (rozmrożonego przez gotowaniem)
2 cups (szklanki) bullion warzywnego lub z kurczaka
1/2 cup poszatkowanej świeżej mięty
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru
1/2 cup kremówki do ubicia bitej śmietany
bardzo cienko starta skórka z połowy cytryny

Szalotki z czosnkiem przyrumienic na maśle (6-8 min) Dodać bullion, groszek, połowe mięty, 2 cups (szklanki) wody oraz sól i pieprz. Gotować 8-10 minut, puree  całą zupę specjalną końcówka miksera  lub w blenderze na krem. Doprawic jeszcze raz do smaku. W miedzyczasie ubic kremówke na bita śmietankę po czym delikatnie wmieszać w nią skórke cytrynową.
Podawać zupę z kleksem śmietanki cytrynowej posypanej resztą mięty.


Posted by Picasa

0 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

W Kuchni Asiulka   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP