wtorek, 29 października 2013

Cytrynowo - makowe pancakes

Jak juz wczesniej pisalam uwielbiam sniadania - zwlaszcza takie weekendowe, kiedy mozna sobie pozwolic na poswiecenie wiekszej ilosci czasu u energii na przyrzadzenie pysznego pierwszego posilku.
Nigdy jednakze nie przepadalam - delikatnie mowiac, za amerykańskimi pancakes. Uwazalam ze sa absolutnie bez smaku, oferuja jedynie kalorie i zapchany zołądek. Nie bez znaczenia jest fakt, ze nie lubie syropu klonowego, nigdy sie do niego nie przekonalam. 
Natknęłam sie jednak pewnego dnia na ten wlasnie prezentowany tutaj przepis i pomyślałam, ze cytrynowe pancakes nie moga smakowac zle, wlaszcza, ze sa rowniez z makiem i serwowane ponoc z jagodami….
Zaryzykowalam i ku swej wielkiej radosci odnalazlam to czego dotąd brakowalo mi we wszystkich amerykańskich pancakes - pyszny smak:)))



Składniki:
2 cups czyli szklanki maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/3 cup czyli szklanki cukru
szczypta soli
1/3 cup czyli szklanki sypkiego maku
starta skorka z czterech cytryn
2 jajka
2 łyżki buttermilk czyli maślanki
2 łyżki roztopionego masła
jagody albo borowki

Zmieszac w misce wszystkie suche skladniki czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W innej misce wymieszac maślankę, masło, jajka, skórkę cytrynową i mak. Polączyc skladniki z obydwu misek. Piec na bardzo rozgrzanej patelni, na maśle najlepiej. Wkladac na tluszcz tylko jedna wieksza łyżke ciasta by wyszly okrągłe małe pancakes. Podawac z jagodami lub borowkami, lub z syropem klonowym.

Smacznego!

1 komentarzy:

Dominika

Ja lubię pankejki, ale tej wersji jeszcze nie próbowałam! Na pewno ich smak jest tak dobry, jak mówisz! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

W Kuchni Asiulka   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP