Chrupiąca brokułowa sałatka
Składniki tej potrawy mnie trochę zaintrygowały, a jeszcze bardziej zainteresowało mnie co z tego wszystkiego wyjdzie. Spróbowałam i efekt końcowy był pyszny. Bardzo polecam jeśli lubicie pochrupać coś zdrowego i bardzo smacznego.
16 porcji
Składniki:
1 paczka chińskiego rosołu z kurczaka z paczki (chicken ramen noodles)
1 paczka broccoli coleslaw mix czyli startych brokułow zmieszanych ze startą marchewką
2 cups (szklanki) posiekanego szczypiorku (około 2 pęczki)
1 – 1 ½ cups (szklanki) różyczek brokułów
1 puszka czarnych oliwek, odcedzonych i przepołowionych
½ cup (szklanki) migdałów pociętych w słupki, stostowanych ( mogą być płatki migdałów)
½ cup (szklanki) cukru
½ cup (szklanki) octu jabłkowego
½ cup (szklanki) oliwy z oliwek
Otworzyć paczkę z rosołem. Odłożyć paczuszkę z przyprawami na później.
Makaron rozkruszyć do dużej miski, dodać starte brokuły, rożyczki brokułow, szczypior, oliwki i migdały.
Do słoika z pokrywką wlać ocet, oliwę, dodać cukier i wsypać całą zawartość paczuszki z przyprawami.
Zamknąć i potrząsać mocno żeby zawartość dobrze się wymieszała.
Polać zawartościa słoika sałatkę, wymieszać i podawać od razu.
2 komentarzy:
Dziękuję za zaproszenie. Będę zaglądać. Pozdrawiam.
Że widzę fajną sałatkę- zapraszam do sałatkowego konkursu;)
http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/07/wielkie-chrupanie-zapraszam-do-konkursu.html
Prześlij komentarz