poniedziałek, 30 maja 2011

Placuszki migdałowe

Uwielbiam śniadania i zawsze szukam jakiś nowych dań śniadaniowych. Amerykanie są pod tym względem trochę monotematyczni - jajka, bekon, ewentualnie omlet, no i ich nieśmiertelne pancakes czyli coś w rodzaju naleśnika śniadaniowego koniecznie z syropem klonowym. Nasza rodzinka lubi śniadanka na słodko owszem, ale amerykańskie pancakes jakoś mi nie smakują, bo jak dla mnie nie mają żadnego konkretnego smaku...i za syropem klonowym nie przepadam. Aż pewnego dnia ogladajac program mojej ulubionej telewizyjnej kucharki znalazłam przepis na pyyyyszne almond pancakes czyli placki migdałowe z malinami. Dosłownie śniadaniowe niebo w gebie! Jeśli chcecie sobie dogodzić w sobotni lub niedzielny poranek bardzo, ale to bardzo polecam. Nie wiem wprawdzie czy wszystkie składniki są do zdobycia w naszej Polsze...ale warto poszukać.

Składniki:

2 szklanki (cups) mix'u na pancakes (zazwyczaj nie korzystam z tego rodzaju ułatwień i półproduktów, bo nie mam kontroli nad prawdziwą zawartością takiego proszku, ale tego wymagał orginalny przepis)
1/2 szklanki (cup) serka mascarpone
1 1/2 szklanki wody
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2/3 zrolowanej pasty migdałowej (można ją kupić w każdym sklepie spożywczym tutaj, nie wiem czy można ją znaleźć w polskich supermarketach... lub zrobić...zobaczcie tu)
świeże maliny i cukier puder do posypania

Wszystkie składniki włożyć do robota kuchennego - pastę migdałową pokroić w małe kawałki i dodać do wszystkich składników po czym włączyć robot kilka razy na kilka sekund. Tylko żeby składniki się zmieszały nie rozpuszczając kosteczek pasty migdałowej. W cieście mają pozostać małe kluseczki w postaci kawałeczków pasty.
Smażyć na maśle, na mocno rozgrzaną patelnie wkładać małe ilości ciasta w sporej odległości od siebie, bo ciasto troszkę się rozleje. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem i podawać ze świeżymi malinami.

Pychota!!!

4 komentarzy:

Anonimowy

Ciekawy przepis, musze wyprobowac. A pasta marcepanowa to w polskich sklepach wystepuje jako masa marcepanowa do wypiekow np. firmy Dr.Oetker, do znalezienia na polkach z dodatkami do pieczenia.
Sylwia

asieja

ale pyszne placuszki!
mam nadzieję, że niebawem znów podzielisz się z nami czymś pysznym:-)

Anonimowy

obviously like your [url=http://www.sacslongchamppliagefr.eu]sac longchamp pas cher pliage[/url] web-site however you need to check the spelling on quite a few of your posts. sac longchamp pas cher pliage [url=http://www.sacslongchamppliagefr.eu]sac pliage longchamp pas cher[/url] , A number of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to tell the truth then again I will surely come again again.

Anonimowy

http://www.site.com - [url=http://www.site.com]site[/url] site
site

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

W Kuchni Asiulka   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP