Sałatka orzo z fasolą garbanzo
Orzo to rodzaj makaronu, o którego istnieniu dopiero niedawno się dowiedziałam. Wygląda jak troszkę większy i bielszy ryż ale smakuje jak drobny makaron. Nadaje się bardzo na sałatki, jeśli lubicie makaronowe sałatki to danie na pewno przypadnie wam do gustu.
Składniki:
4 szklanki (4 cups czyli 1 l) bulionu z kurczaka albo wody
1 1 /2 szklanki (360 ml) orzo
1 puszka fasoli garbanzo
1 1 /2 filiżanki mieszanych malutkich czerwonych i żółtych pomidorów (grape tomatoes), przepołowionych3 /4 cup ( 180 ml) posiekanej czerwonej cebuli
1 /2 cup (szklanki) świeżej posiekanej bazylii
1 /4 cup (szklanki) świeżej posiekanej mięty
sól i pieprz
3 /4 cup (180 ml) czerwonego winegretu
Składniki winegretu:
1 /2 cup (125 ml) octu z czerwonego wina
1 /4 cup (60 ml) soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soli
3 /4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 cup (250 ml) oliwy z oliwek
Wszystkie składniki winegretu zmiksować w blenderze, oliwę dodawać na końcu przy miksowaniu powoli wlewając ją do pozostałej mikstury – użyć tylko tyle winegretu ile jest podane w przepisie.
Orzo ugotować w bulionie lub w wodzie – ponoć w bulionie jest lepsza.
Ugotowaną odcedzić, przełożyć do miski i odłożyć do ostudzenia. Po ostudzeniu zmieszać z resztą składników – fasolą, pomidorami, cebulą, bazylią, miętą i winegretem.
Doprawić solą i pieprzem jeśli trzeba i podawać w pokojowej temperaturze.
0 komentarzy:
Prześlij komentarz