piątek, 6 sierpnia 2010

Balsamiczne truskawki z bazylią

Niespodzianka deserowa, zaskakujące połączenie truskawek, octu balsamicznego i bazylii tworzy niesamowity deser.

przepis na 4 porcje

1 kg truskawek, umytych, obranych i pokrojonych w plasterki
1 Łyżka cukru
2 łyżeczki octu balsamicznego
8-10 świeżych liści bazylii
Grillowane kawałki babki (pound cake)

W misce delikatnie wymieszać truskawki z cukrem i octem. Pozostawić na 30 min w pokojowej temperaturze. W międzyczasie pokroić babkę i położyć na rozgrzanej patelni do grillowania, tylko na chwilkę by pojawiły się na niej grillowe kreski. Tuż przed podaniem należy zrolować liscie bazylii i posiekać bardzo drobno (najlepiej użyć nożyczek) Truskawki posypać bazylią tuż przed podaniem.
Nałożyć truskawkową mieszankę na grillowaną babkę, można przyozdobić bitą smietaną.

3 komentarzy:

Anonimowy

Skąd Ty jeszcze truskawki wzięłaś? Bo u mnie, to już dawno ani widu, ani słychu. Za to mogę powiedzieć, że za rok bez wątpienia powrócę do łączenia ich z balsamico, bo to jedno z moich ulubionych. ;)

Pozdrawiam!

asieja

nieznane mi połączenie
wciąż ciekawi, wciąż brakuje mi odwagi

Asiulek

Truskawki sa u nas caly rok - tyle ze czasami sa mniej smaczne a czasami pyszne - w sezonie czyli na przelomie lutego i marca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

W Kuchni Asiulka   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP