środa, 11 sierpnia 2010

Deser nektarynkowo-jagodowy

U nas jest aktualnie sezon na nektarynki a jak są w sezonie to fajnie jest zrobić jeden z moich ulubionych deserów. To włoska wersja owoców z kruszanką. Nadzienie owocowe to nektarynki i jagody a kruszankę przygotowywuje się na bazie włoskich ciasteczek amaretti. Całość wychodzi pyszna. Ten deser można jeść na ciepło z lodami albo na zimno – jak kto lubi.

Kruszanka:
1 cup (250 ml) mąki
1 / 3 cup (80 ml) brązowego cukru
1 / 3 cup (80 ml) zwykłego cukru
1 / 2 cup (125 g) masła niesolonego ( w temperaturze pokojowej czyli względnie miękkiego i pokrojonego w wiekszą kostkę lub plasterki)
1 cup (250 ml) rozgniecionych ciasteczek amaretti
3 / 4 cup (180 ml) migdałów w plasterkach

Nadzienie:
Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
3 funty (1.3 kg) nektarynek pokrojonych w cienkie kliny
8 uncji (230 g) jagód
3 łyżki likieru amaretto

Piekarnik ustawić na 350 st. F (180 st.C), przygotować żaroodporne naczynie do pieczenia 13x9x2 cali (33x22x5 cm) smarując je masłem.
Przygotowując kruszankę wymieszać w misce mąkę i cukier, dodać masło ugnieść rękoma a następnie wmieszać pokruszone ciasteczka amaretti i migdały.
Przygotowując nadzienie zmieszać cukier i mąke w dużej misce, dodać nektarynki i jagody i likieru amaretto , wszystko wymieszać.
Nadzienie przełożyć do przygotowanego naczynia, rozprowadzić równomiernie i posypać kruszanką. Piec przez 45 min.
Po wyjęciu odczekać przynajmniej 10 min i dużą łyżką serwować ciepłe – najlepiej z lodami!

6 komentarzy:

Arvén

Uwielbiam owoce z kruszonką więc podejrzewam, że i we włoskiej wersji bardzo by mi smakowały :)

Paula

wygląda smakowicie!

Anonimowy

Asiu, a co to sa te ciasteczka ameretti? Czym ewentualnie mozna je zastapic jesli nie ma ich w Polsce?
Deser wyglada smakowicie.

Dziekuje, Wera

Joanna

Wera, Ciasteczka Amaretti to takie biszkoptowe ciastka o smaku migdałowym. tu jest na nie przepis: http://mojewypieki.blox.pl/2007/08/Ciastka-Amaretti.html
a tu sprzedają: http://www.masala.com.pl/index.php?p1622,ciasteczka-amaretti-torebka-100-g-migdalowe

Ivon

Smakowite danie !

lo

Deser wygląda smakowicie i zachęca do natychmiastowego przyrządzenia. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

W Kuchni Asiulka   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP