Dip ogórkowo – jogurtowy Tzatziki
Mój ulubiony dip, który zawsze przygotowuję na przyjęcie. Mimo, że zionie się po nim czosnkowym oddechem każdemu smakuje. Prosty w przygotowaniu. Najlepiej robić go z greckiego jogurtu naturalnego, który psuje się łatwiej dlatego należy go przygotować conajmniej 4 godziny przed przyjęciem ale nie dłużej niż 24 godziny.
Składniki:
Sól morska lub koszerna
2 ząbki czosnku
1 ½ cups (375 ml) jogurtu naturalnego (greckiego)
¾ cup (180 ml) obranego, wydrążonego ( bez nasionek), pokrojonego drobno ogórka zielonego
1 łyżka octu z czerwonego wina
2 łyżeczki posiekanej swieżej mięty
2 łyżeczki posiekanego swieżego koperku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Pita Chips:
10 okrągłych placków pita (15 -17 cm średnicy)
5-6 łyżek oliwy z oliwek
sól
Piekarnik nastawić na 400st F (200st C) podzielić placki na dwie blaszki lub piec je oddzielnie.
Każdy placek pity pokryć cienką warstwą oliwy za pomocą pędzelka i posypać solą, następnie pokroić placki na 8 kawałków. Rozłożyć na blaszce i piec aż się zarumienią ok 12 min.
Rozprowadzić ¾ łyżeczki soli na desce do krojenia i kroić na soli czosnek. Posiekany czosnek razem z solą przełożyć do średniej miski, dodać jogurt i wymieszać.
Ogórek po obraniu, wydrążeniu i pokrojeniu włożyć na sitko i wycisnąć z niego jak najwięcej wody. Dodać ogórek, ocet, mięte, koperek i oliwę do mikstury jogurtowej. Wymieszać i doprawić solą – jeśli to konieczne. Przykryć i chłodzić w lodówce przez przynajmniej 4 godziny przed podaniem.
Serwować z pita chips lub z małymi marchewkami.
5 komentarzy:
czosnek i ogórek to rzeczywiście pyszne składniki na dip
chciałabym być goszczona na Twoich przyjęciach takim dipem :)
bardzo lubie tzatzyki,czesto robie je do kotlecikow miesa jagniecego-polecam :)
Pozdrawiam :)
Uwielbiam tzatziki :D
świetna przystawka;)
Prześlij komentarz