czwartek, 18 listopada 2010

Sezamowy łosoś w sosie żurawinowym

Ten przepis znalazł na internecie mój mąż i jako pierwszy go przyrządził. Jedlismy ta potrawę nawet kiedyś na wigilijną kolację. Coż mogę powiedziec, mój małżonej to smakosz i ma naprawde dobrego nosa do pysznych potraw.

(4 porcje)

Składniki:
4 (6 – uncjowe czyli 170 gramowe) filety z łososia
4 uncje (115 g) białych i czarnych ziarenek sezamkowych
4 uncje (115 g) suszonych żurawin
8 uncji (240ml) soku żurawinowego
1 łyżka białego wina
1 łyżka puree z szalotek
1 łyżka świeżego zielonego szczypiorku, drobno posiekanego
1 łyżka masła
Sól i pieprz

Ustawić piekarnik na 400st F (200st. C)
Odświeżyć suszone żurawiny poprzez zagotowanie soku żurawinowego i dodania do żurawin. Po paru minutach wlać sok wraz z żurawinami na patelnię i dodać białe wino oraz szalotki, gotować aż płyn sie trochę zredukuje. Nastepnie dodać szczypiorek, sól i pieprz do smaku i wmieszać masło.
Posolić i popieprzyć łososia i obtoczyć go z każdego strony w ziarenkach sezamkowych. Smażyć na patelni po 15 sekund na każdej stronie po czym włożyć do piekarnika i piec wedle własnego gustu ( jeśli ma być dobrze wypieczony – conajmniej 10-12 min)
Podawać polewając upieczonego łososia przygotowanycm sosem żurawinowym.

2 komentarzy:

Anonimowy

Niby prosty przepis a jaki pyszny efekt wizualny. Jednego tylko nie rozumiem, co masz na mysli piszac -puree z szalotek? Sorry za moze glupie pytanie.
Sylwia

Wes

"puree z szalotek to znaczy rozgniecione/ starte male cebulki a właściwie to tzw. czosnek askaloński" tutaj: http://www.owoce-warzywa.com/szalotka.htm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

W Kuchni Asiulka   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP