Zupa a la Tortilla
Jedna z ulubionych zup mojego męża, sam namówił mnie na zrobienie tego dania. Ważne jest by dobrze doprawić zupę i żeby była bardzo gorąca w momencie zalewania warzyw w ten sposób całość będzie ciepła.
Jeśli lubicie meksykańskie klimaty to potrawa dla was. (Porcja dla dwóch osób)
Składniki:
1 łyżka oliwy
pól małej cebuli, drobno posiekanej
1 łyżka przyprawy chili – jeśli lubicie pikantniejsze dania możecie dodać więcej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 cups (1 l) bulionu z kurczaka
6 dwucalowych (5-cm) łodyżek cilantro (meksykańskiej pietruszki)
2 piersi kurczaka, pokrojone po przekątnej na 1-cm plasterki
½ cup (125 ml) kukurydzy ( z puszki lub mrożonej)
½ cup (125 ml) czarnej fasolki z puszki, przeplukanej i odsączonej
¾ cup ( 180 ml) pokrojonych swieżych pomidorów
¾ cup (szklanki) pokruszonych chipsów z tortilli
Pokrojone w kostkę avocado, ser feta, gęsta kwaśna smietana, posiekane cilantro
Podgrzać oliwę w garnku, wrzucić cebulę, smażyć aż zmięknie ok. 3 min., dodać przyprawę chili i koncentrat pomidorowy – wymieszać z cebula, po 30 sek. wlać bulion i wrzucić do niego łodyżki cilantro gotować przez ok 10min.
Przyprawić piersi z kurczaka solą i wrzucić do bulionu, ugotować kurczaka i wyrzucić łodyżki cilantro.
Podzielić kukurydzę, czarną fasolkę, pomidory i chipsy z tortilli pomiedzy dwa głębokie talerze na zupę zalać wrzącą zupą i od razu serwować. Podawać razem z pokrojonym w kostkę avocado, pokruszonym serem feta, kwaśną śmietaną, posiekanym cilantro i sokiem z limonki.
Chipsy z tortilli mozna zrobić samemu – krojąc tortille na długie paski, które wkłada sie na ok. 1 min. do ½ - 1 cup (szklanki) goracej oliwy w garnku, i odsącza na papierowych ręcznikach.
6 komentarzy:
mój Luby uwielbia meksykańskie klimaty. i takie danie byłoby w sam raz dla niego;)
zapowiada się bardzo smacznie!
bardzo ciekawy pomysł :)
bardzo ciekawy pomysl:) mysle ze taka zupka jest smaczna...
A ja lubię meksykańskie klimaty a oprócz tego chrupiące akcenty w zupach. Znaczy się - zupa dla mnie :D
pysznie aromatycznie
Prześlij komentarz